To su obično oznake za umjetne boje, zgušnjivače i stabilizatore koji osiguravaju trajnost proizvoda. Za razliku od aspartama, čija je rasprostranjenost ipak ograničena na posebnu vrstu proizvoda, danas gotovo da nema prehrambenog artikla koji u sebi nema ove aditive. Pa čak ni pekmezi kojima nije potrebna konzervacija jer su prirodno nekvarljivi.
Neki od aditiva su uvjetno rečeno 'bezopasni' (iako ne bih baš dao ruku u vatru za to), međutim, ima onih koji su iznimno opasni po zdravlje i upravo se ti koriste u 90% slučajeva u hrani.
Evo onog najpoznatijeg popisa s tim aditivima koji dobro dođe prilikom šopinga:
DODACI ŽIVEŽNIM NAMIRNICAMA
(prijepis izviješća Klinike za pedijatrijsku onkologiju - Düsseldorf)
1. Bezopasni dodaci
E100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.
2. Sumnjive tvari
E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477.
3. Opasni dodaci
E102, 110, 120, 124.
4. Štetni po zdravlje
a) smetnje crijeva: E220, 221, 224, 232.
b) smetnje probave: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465,
466,
u pakiranim sladoledima E407
c) kožna oboljenja: E230, 231, 232, 233.
d) uništava vitamin B12: E200.
e) povisuje kolesterol: E320, 321.
f) podražuje živce: E311, 312.
g)upala usne šupljine: E330 najopasniji dodatak (izaziva rak)
Sadrže ga npr. Schweppes od limuna, senf, neka gazirana bezalkoholna pića, meso rakova, neki sirevi i gljive u konzervi.
5. Dodaci koji uzrokuju rak
E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239.
Pozor: E123 je jako otrovan i zabranjen je u SAD-u
Obratite pozornost na sljedeće proizvode:
E123 i E110: u gumenim bombonima, čokoladnim bombonima a posebno marke TREETS, SMARTIES, HARIBO - gumeni bomboni, puding sa šlagom u plastičnim posudicama, zamrznuta riba marke IGLO, vrhnje za kuhanje Creme-Fraiche, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije, E102 i E110 u gotovim umacima svih vrsta
Ovo je korisno kao 'prva pomoć' dok kupujete namirnice, ali ne bih baš rekao da je najprecizniji. Ako želite detaljnije proučiti osobine ovih aditiva, preporučujem vam jedan besplatni programčić sa stranice bysoft.com koji se zove jednostavno 'Food additives' i koji sadrži informacije o svakom pojedinom aditivu sa upozorenjima na potencijalne bolesti koje se mogu javiti njihovom konzumacijom. U svakom slučaju vrlo koristan programčić.
Нема коментара:
Постави коментар